2010 m. kovo 24 d., trečiadienis

Pavasaris, miestas ir dviračiai



"Baigės jau žiema, jau sniegas po biški tirpsta, jau artėja tas laikas, kai reikėtų išsitraukti iš padvalo, iš palėpės išsitraukti reikia skeitus" - taip gūdžiais 1996-ais metais skiemenavo turbūt vienintelė dėmesio verta gangsta rapo grupė UZI.

Šiais žodžiais jaunieji klaipėdiečiai norėjo apdainuoti atėjusį pavasarį ir kartu su juo prasidedantį skateboardavimo sezoną.  Gera grupė buvo, bet ilgai neišgyveno, o tai apie ką jie dainavo kartojasi beveik kasmet: ateina pavasaris, visi puola ieškoti raktų nuo sandėliukų, kuriuose visą žiemą dulkėmis mito riedučiai, riedlentės ir dviračiai.

Riedučiai įdomus dalykas, bet turbūt jokia šalis negalėtų užlipus ant pakylos pasakyti, kad štai jų šalis yra tikroji riedučių sostinė. Riedlentės dar įdomesnis ir sudėtingesnis reikalas, kuris pastaraisiais metais populiarėja taip sparčiai, kad net sunku įsivaizduoti prie ko vis tai prives. O štai dviratis, turbūt, yra viena stabiliausių ir universaliausių transporto priemonių, kuriai negalioja nei amžiaus, nei socialinio statuso iššaukiami apribojimai.

Kviečiu pagerbti stabilumu ir elegancija dvelkiantį dviratininkų judėjimą ir pažiūrėti JAV įsikūrusio dviračių tiekėjo Leader Bikes video, kuriame prekybininkas pristato pats save ir šiuo metu Europoje ypač populiarius modifikuotus vienabėgius plentinukus, kurie dėl savo konstrukcijos bei techninių sprendimų yra vieni patogiausių ir greičiausių miesto dviračių.