2011 m. gegužės 24 d., antradienis

Sapnai


Sapnai yra vieni keisčiausių ir dažniausių žmogaus patiriamų išgyvenimų. Apipinti mistika ir simbolizmu jie naktimis neša mums užkoduotas žinutes, o kartais net trukdo ilsėtis. O ar žinojot kad ...?

Mes pamirštame 90% savo sapnų.
Tyrimai rodo, kad per penkias minutes po pabudimo užmarštin nugrimzta apie pusę mūsų sapnų. Po dešimties minučių iš atminties išsitrina net apie 90% mūsų nakties reginių.

Akli žmonės taip pat sapnuoja.
Mokslininkai nustatė, kad regą praradę žmonės taip pat mato vaizdais apipintus sapnus. Tuo tarpu akli gimę sapnuodami vaizdų nemato. Jų pasąmonės minčių srautą užpildo jutimo, uoslės, ar klausos organais patirti pojūčiai.

Visi žmonės sapnuoja.

Savo sapnuose matome tik tuos veidus, kuriuos esame regėję gyvai.

Ne visi žmonės sapnuoja spalvotus sapnus.
1915-1950 m. mokslininkų atlikti tyrimai nustatė, kad apie 12% žmonių sapnuoja juodai baltus, o likusi dalis spalvotus sapnus. Šiandien iš 12% liko vos 4.4%. Manoma, kad tai susiję su spalvotos televizijos ir kitų media kanalų įsigalėjimu.

Sapnai pasižymi simbolizmu.
Žmonės neretai sapnuose regi įvairius daiktus, objektus ar reiškinius, tačiau tuomet jie retai atstovauja savo tiesioginę reikšmę. Beveik viskas, ką sapnuojame turi tam tikrą simboliką.

Emocijos.
Nustatyta, kad dažniausiai sapnuose patiriama emocija yra nerimas, o negatyvūs jausmai yra patiriami žymiai dažniau nei pozityvūs.

Per naktį susapnuojame vidutiniškai 4-7 sapnus.

Gyvūnai taip pat sapnuoja.
Tyrimai parodė, kad gyvūnų smegenys miego metu yra taip pat aktyvios kaip ir žmonių.

Sapnai įtraukia.
Miego metu mūsų smegenys interpretuoja išorinio pasaulio veiksnius ir įtraukdami juos į mūsų sapną kuria kombinuotus reginius. Kad ir pavyzdžiui miego metu kambaryje skambanti muzika sapne gali virsti aplankytu koncertu.

Vyrai ir moterys sapnuoja skirtingai.
Keista, bet beveik 70% vyrų dažniausiai savo sapnuose regi kitus vyrus ir dėl to jie savo sapnuose patiria daugiau agresyvių emocijų. Tuo tarpu moterys tiek vyrus, tiek moteris savo sapnuose regi panašiomis proporcijomis.

Knarkdami mes nesapnuojame.

Sapnuose galime patirti orgazmą.
Sapnuose žmones išgyvena seksą ar kitus kūniškus malonumus ir net gali patirti realiai stiprų orgazmą be jokių šlapių pasekmių.


Straipsnio šaltinis - internetas, o pabaigai jums ir man kojas kutenanti ryto muzika.