2011 m. gegužės 24 d., antradienis

Sapnai


Sapnai yra vieni keisčiausių ir dažniausių žmogaus patiriamų išgyvenimų. Apipinti mistika ir simbolizmu jie naktimis neša mums užkoduotas žinutes, o kartais net trukdo ilsėtis. O ar žinojot kad ...?

Mes pamirštame 90% savo sapnų.
Tyrimai rodo, kad per penkias minutes po pabudimo užmarštin nugrimzta apie pusę mūsų sapnų. Po dešimties minučių iš atminties išsitrina net apie 90% mūsų nakties reginių.

Akli žmonės taip pat sapnuoja.
Mokslininkai nustatė, kad regą praradę žmonės taip pat mato vaizdais apipintus sapnus. Tuo tarpu akli gimę sapnuodami vaizdų nemato. Jų pasąmonės minčių srautą užpildo jutimo, uoslės, ar klausos organais patirti pojūčiai.

Visi žmonės sapnuoja.

Savo sapnuose matome tik tuos veidus, kuriuos esame regėję gyvai.

Ne visi žmonės sapnuoja spalvotus sapnus.
1915-1950 m. mokslininkų atlikti tyrimai nustatė, kad apie 12% žmonių sapnuoja juodai baltus, o likusi dalis spalvotus sapnus. Šiandien iš 12% liko vos 4.4%. Manoma, kad tai susiję su spalvotos televizijos ir kitų media kanalų įsigalėjimu.

Sapnai pasižymi simbolizmu.
Žmonės neretai sapnuose regi įvairius daiktus, objektus ar reiškinius, tačiau tuomet jie retai atstovauja savo tiesioginę reikšmę. Beveik viskas, ką sapnuojame turi tam tikrą simboliką.

Emocijos.
Nustatyta, kad dažniausiai sapnuose patiriama emocija yra nerimas, o negatyvūs jausmai yra patiriami žymiai dažniau nei pozityvūs.

Per naktį susapnuojame vidutiniškai 4-7 sapnus.

Gyvūnai taip pat sapnuoja.
Tyrimai parodė, kad gyvūnų smegenys miego metu yra taip pat aktyvios kaip ir žmonių.

Sapnai įtraukia.
Miego metu mūsų smegenys interpretuoja išorinio pasaulio veiksnius ir įtraukdami juos į mūsų sapną kuria kombinuotus reginius. Kad ir pavyzdžiui miego metu kambaryje skambanti muzika sapne gali virsti aplankytu koncertu.

Vyrai ir moterys sapnuoja skirtingai.
Keista, bet beveik 70% vyrų dažniausiai savo sapnuose regi kitus vyrus ir dėl to jie savo sapnuose patiria daugiau agresyvių emocijų. Tuo tarpu moterys tiek vyrus, tiek moteris savo sapnuose regi panašiomis proporcijomis.

Knarkdami mes nesapnuojame.

Sapnuose galime patirti orgazmą.
Sapnuose žmones išgyvena seksą ar kitus kūniškus malonumus ir net gali patirti realiai stiprų orgazmą be jokių šlapių pasekmių.


Straipsnio šaltinis - internetas, o pabaigai jums ir man kojas kutenanti ryto muzika.

3 komentarai:

  1. 20 įdomių faktų apie sapnus, sapnavimą ir miegą

    1. Vieną trečdalį gyvenimo praleidžiame miegodami.

    2. Šeši metai - tai vidutinis laikas, kurį praleidžiate gyvenime sapnuodami. Tai daugiau nei 2100 dienų praleistų sapnų pasaulyje.

    3. Sapnai egzistuoja tiek, kiek ir visa žmonija. Pavyzdžiui, Romos laikais įstabūs ir ryškūs sapnai būdavo pateikiami Senatui, jame aptarinėjami, analizuojami ir interpretuojami.

    4. Kiekvienas iš mūsų sapnuojame. Visi iki vieno! Jei galvojate kitaip, tai tik dėl to, kad savo sapnų neprisimenate, bet tai nereiškia, kad jūs nesapnuojate. Iš tiesų, jūs galite ir dažniausiai turite susapnuoti net keletą skirtingų sapnų per normalų nakties miegą.

    5. Sapnai nepakeičiami ir ypač reikalingi, net būtini. Sapnų trūkumas pasireiškia neigiamai tiek fiziniame, tiek protiniame lygmenyje. Dėl mažo, reto sapnavimo gali atsirasti asmenybės sutrikimai ir kiti pakitimai.

    6. Vidutiniškai sapnuojate apie vieną ar dvi valandas per naktį, kuriose nuo keturių iki septynių sapnų.

    7. Aklieji taip pat sapnuoja. Vaizdinių pasirodymas sapnuose priklauso nuo to, ar žmogus aklas nuo gimimo, ar regėjimo neteko vėliau. Ne tik vaizdiniai pasireiškia sapnuojant. Garsai, kvapai ir kiti dirgikliai sapnuojant akliesiems ypač suaktyvėja.

    8. Praėjus penkioms minutėms po sapno, pusė turinio užmirštama. Po dešimties - 90 procentų prarandama.

    9. Vyrai dažniau sapnuoja kitus vyrus, o moterys sapnuoja visus, tiek moteris, tiek vyrus, vienodai.

    10. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad mūsų smegenys dirba daug intensyviau sapnuojant nei pabudus.

    11. Ką tik po REM miego fazės pažadintas žmogus gali aiškiau nupasakoti sapnus nei tas, kuris išmiegojo visą naktį iki pat ryto.

    12. Mokslininkai nustatė, kad REM fazės metu vyrai patiria erekcija, o moterys - padidėjusią kraujotaką lyties organuose - visa tai nepriklauso nuo sapnų turinio. Beje, "šlapi sapnai" įvyksta nepriklausomai nuo to, ar sapno turinys susijęs su seksu.

    13. Nerūkantys sapnuoja ilgiau ir intensyviau nei rūkantys.

    14. Naujagimiai ir kūdikiai sapnuoja taip pat, tačiau savęs sapnuose nemato. Vaikai tik nuo 3-4 metų pradeda sapnuoti save.

    15. Kai knarkiate, negalite sapnuoti.

    16. Košmarus dažniau sapnuoja 3-8 metų vaikai.

    17. Apklausos metu nustatyta, kad 67% pasaulio gyventojų sapnuodami patyrė "Deja Vu" (dežavu). Moterys "Deja Vu" patiria dažniau už vyrus.

    18. Maždaug 3% suaugusiųjų kenčia nuo miego apnėjos. Tai miego sutrikimas, kurio metu sustoja kvėpavimas, tačiau ši liga išgydoma. Todėl kuo ankščiau kreipsitės į gydytojus, tuo greičiau atgausite jėgas, nesijausite kiekvieną ryta pavargęs ir nepailsėjęs.

    19. Statistiškai nustatyta, kad namas yra dažniausiai sutinkama aplinka sapnuose.

    20. Ir paskutinis faktas apie vyrus: labai normalu, kai suaugęs patinas patiria erekciją sapne (REM etape), nors pats sapnas nėra susijęs su seksualumu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. The secret of Camper's success is the marriage of traditional expertise and modern design. Camper shoes draw their inspiration from the Mediterranean culture Camper Shoes.

    AtsakytiPanaikinti